Digiprent: verhaaltjes voor het themawerk

Verhaaltjes met een eenvoudige verhaallijn, waarmee je aan kunt sluiten op bekende thema’s in het basisonderwijs; dat kenmerkt de Digiprentserie. Deze serie is in de loop van de jaren ontstaan door o.a. de Kinderboekenweekprojecten van De Onderwijsstudio. De boekjes zijn in beperkte oplage uitgegeven, maar de video’s zijn allemaal nog beschikbaar. Zie hieronder een overzicht met tips voor het gebruik bij themawerk.

NIEUW: Opa Sloddervos – Kinderboekenweek

In aansluiting op het thema van de Kinderboekenweek 2016 is het nieuwste deel in de Digiprentserie verschenen: Opa Sloddervos. Zijn leven is een rommeltje. Dit tot grote ergernis van oma. Maar op een dag bedenkt Opa Sloddervos dat hij het heel anders aan gaat pakken…

De Vliegclub

Het boekje De Vliegclub gaat over twee creatieve eekhoorns die in hun werkplaats werken aan een manier om te kunnen vliegen. Dat blijkt lastiger dan ze dachten. De Vliegclub werd uitgegeven in beperkte oplage n.a.v. de Kinderboekenweek 2015 en is nog bestelbaar via Bol.com.

Feestbeesten

Het spreekwoord ‘Als de kat van huis is vieren de muizen feest’ komt tot leven in dit verhaal over de muizen Vik en Rof. Helaas komt de kat eerder terug. Een verhaal dat uitgegeven is in het kader van de Kinderboekenweek 2014. Dit verhaal is niet meer beschikbaar als papieren versie.

Winvis

De Kinderboekenweek van 2013 ging over Winnen. In het boekje Winvis wordt vals gespeeld tijdens een zwemwedstrijd. Thema’s als Vissen en Sport passen goed bij dit verhaaltje. Winvis is niet meer op papier beschikbaar.

Slijm en het geheim

Eigenlijk het eerste deel uit deze serie. Ooit als student op de PABO getekend, maar pas vele jaren later als deel in de Digiprentserie uitgegeven. Slijm en het geheim past goed bij themawerk over Slakken, Herfst of Wonen. Dit verhaal is niet meer op papier beschikbaar.

Hallo Flamingo

Flamingo’s zijn vreemd. Tenminste, dat vinden de boerderijdieren. Maar als Fla & Mingo gaan dansen veranderen ze van gedachten en wordt het een groot feest. Uitgegeven n.a.v. het thema ‘Hallo Wereld’ bij de Kinderboekenweek 2012. Niet meer beschikbaar op papier.

Supermaki

Een bijzonder deel uit de serie. Het verhaaltje is namelijk bedacht door Joske Huizinga toen ze 9 jaar oud was. Supermaki is uitgegeven n.a.v. het thema van de Kinderboekenweek in 2011 en gaat over helden en vriendschap. Daarnaast is het ook bruikbaar bij themawerk over het oerwoud.

Het fopcadeau

Wat is een fopcadeau? In dit boekje, dat ook gebruikt kan worden om de rangtelwoorden aan te leren, willen alle cadeautjes het beste zijn. Ook de langste, duurste, mooiste en schattigste cadeaus komen langs. Enkele jaren geleden uitgegeven in de Sinterklaasperiode. Niet meer op papier verkrijgbaar.

Kleurdoosherrie

Er is ruzie in de kleurdoos. Grijs mag niet meedoen omdat ie te saai is. Hoe loopt dat af? Een verhaal met verschillende emoties dat goed gebruik kan worden om het thema pesten aan de orde te stellen. Ook bij thema’s als Kunst toe te passen, net als in 2010 toen dit boekje aan het thema van de Kinderboekenweek gekoppeld werd. Niet meer op papier beschikbaar.

Opa Klokspin

Enkele jaren geleden gaf De Onderwijsstudio de serie Basismappen uit. Opa Klokspin werd gepresenteerd als aanvulling op het thema Lang geleden. Het gaat over spinnen die in de kerktoren leven. Thema’s als tijd en vroeger komen hierbij in beeld. Niet meer beschikbaar als prentenboek.

Blij uit het ei

Een van de eerste deeltjes uit de Digiprentserie is ‘Blij uit het ei’. Het eenvoudige verhaaltje over een kip die tot zijn eigen verbazing voor het eerst een ei legt is nog altijd bruikbaar bij thema’s als Boerderij en Lente. Niet meer op papier verkrijgbaar, maar nog altijd een populaire video. Ook leuk: Op vrijwel elke pagina komt een emotie aan de orde: blijdschap, ongeduld, verbazing en meer.

De Snoepslang

Eet smakelijk. Dat was het thema van de Kinderboekenweek 2009. Het verhaaltje De Snoepslang is in aansluiting daarop vormgegeven. Een vrolijke slang die alles eet. Vierkante, ronde en driekhoekige dingen. Maar dan krijgt hij pijn in zijn buik. Niet meer beschikbaar op papier.